Je auto invoeren in Portugal

Je auto invoeren in Portugal

Toen het moment daar was dat we al ongeveer vijf maanden in Portugal bivakkeerden begon er lichte onrust te ontstaan. De zes maanden mijlpaal kwam er aan en dat betekende dat er nog een grote hobbel genomen moest worden. Een waarvan we op internet lazen dat het een ingewikkelde hobbel was met veel bureaucratie, kastje naar de muur ervaringen en vooral veel tijd en geld: de auto moest geïmporteerd worden. Die ellendige verhalen maakten dat we dit al een tijdje voor ons uitgeschoven hadden, maar aangezien je maar maximaal zes maanden met een buitenlands kenteken op Portugees grondgebied mag rondrijden moest er inmiddels een beetje vaart gemaakt worden. 

Waar je denkt dat je je auto gewoon mee kunt nemen en in kunt voeren zonder problemen en hoge kosten (ik bedoel, we zijn toch gewoon in Europa?) ligt het allemaal iets ingewikkelder. Ja, het kan. Maar daar zitten wel wat eisen aan. Je moet vanaf vóór je vertrek uit Nederland aantoonbaar minimaal zes maanden in het bezit zijn van de auto én je moet heel wat (ingewikkelde) formulieren invullen en bewijzen aanleveren (waar je maar beter hulp bij kunt inroepen). Kun je ook maar iets niet duidelijk bewijzen, dan kun je je auto niet zonder al te veel kosten invoeren. De invoerbelasting moet dan betaald worden en dat kan oplopen tot behoorlijke bedragen. Wij hadden ons hier uiteraard van tevoren in verdiept en waren op het moment van vertrek, hoe dan ook, niet minimaal 6 maanden eigenaar van onze auto. Dat betekende dus: betalen. Dan maakt het dus ook niet meer uit als je vlak voor vertrek nog een andere auto besluit aan te schaffen en aangezien onze auto de nodige technische mankementen had was het kopen van een andere een logische keuze. Na flink puzzelen en zoeken welke auto we geschikt vonden voor Portugal (we wilden een 4×4 met genoeg ruimte, die technisch in orde was én onze aanhanger met gemak kon trekken), kochten we onze huidige Suzuki Grand Vitara. Oud genoeg om flinke korting te krijgen op de invoerbelasting, dealeronderhouden én de aanschafkosten plus invoerbelasting kwamen uiteindelijk lager uit dan het kopen van eenzelfde tweedehands auto in Portugal. De belasting namen we dus op de koop toe, hoewel het een flink bedrag was.

Dus, toen moesten we gaan invoeren. We gingen ervan uit dat het nu eigenlijk heel gemakkelijk zou gaan en dat we het wel zelf konden, zonder hulp van derden. Wat was er moeilijk aan? Als je wil betalen, dan komt het vast goed! En we kwamen ook heel ver hoor. Het meeste voorwerk hebben we goed kunnen doen: formulieren invullen, auto laten keuren, documenten verzamelen. We bleven echter steken op een formulier van de douane. In ingewikkeld Portugees moest dat formulier volledig ingevuld worden. Aangezien we uiteindelijk nog maar een week hadden tot die 6 maanden grens, was daar dan de conclusie: dit gaan we zelf niet redden, we gaan hulp vragen. 

Dus dat deden we! We vonden iemand die voor niet al te veel geld binnen 2 werkdagen een tijdelijk Portugees kentekenbewijs voor ons geregeld had nadat we alle documenten hadden gebracht. Toen we ons kenteken hadden kon de verzekering geregeld worden (wat eerst ook nog een uitdaging bleek omdat onze versie van deze auto nog niet bekend was in Portugal, maas uiteindelijk bleek het een fluitje van een cent) en konden we onze Portugese nummerplaten, die we gewoon konden halen bij een auto onderdelenwinkel, op de auto plaatsen! Aangezien Ronald naar Nederland zou vliegen, dachten we dat de auto snel geëxporteerd zou zijn bij een RDW kantoor, maar helaas wilden zij beslist de kentekenplaten hebben, dus moesten we dat alsnog online regelen, zodat we een definitief kentekenbewijs kunnen krijgen in Portugal. Inmiddels hebben we via internet gezien dat onze auto geëxporteerd is en wachten we alleen nog op een bevestiging daarvan via de post. Alles wat nodig was hebben we door kunnen geven aan de persoon die alles voor ons regelt, zodat ons tijdelijke kentekenbewijs vervangen kan worden door een definitieve. Die krijgen we over een tijdje via de post. Nu rijden we rond met witte platen. Een heel ander gezicht. We worden steeds Portugezer! 

Eén gedachte over “ Je auto invoeren in Portugal

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *