Olijfolie van ‘de Boer’ 

Olijfolie van ‘de Boer’ 

De oogst van druiven hadden we net gemist toen we de sleutel van ons huis kregen. Er hingen weliswaar nog aardig wat druiven om lekker op te smikkelen, genoeg oogsten om druivensap e.d. van te maken zat er niet meer in. Toch zat de volgende oogst wel al op ons te wachten, namelijk die van de olijven. 

Op ons land staan zo’n 45 olijvenbomen, vertelden de vorige eigenaren. We hebben ze niet nageteld, maar het zijn er genoeg! Aangezien het voor ons een drukke tijd was met verhuizen en bewoonbaar maken van ons huis hadden we besloten dit jaar nog niet te oogsten. Toen we echter zagen hoeveel olijven er in hingen en we beseften hoe duur olijfolie is, besloten we, met een beetje aandringen van de liefste moeder, die op bezoek was en haar hele leven al droomt van olijven oogsten (hihi, sorry mam), toch te beginnen. Op dat moment hadden we hulp van mijn ouders en we maakten er, zonder het goede gereedschap ervoor te hebben, een gezellig feestje van. De eerste ton zat al snel vol, maar de dag was ook snel voorbij. Aangezien we ook nog van alles wilden laten zien kwamen we er daarna een paar dagen niet aan toe. Toch, wat je begint moet je af maken. Een ton vol met olijven laat je niet vervolgens verpieteren omdat je geen zin hebt om verder te oogsten. Dus, we gingen als gezin aan de slag. We hadden een groot oogstnet gekocht, een paar speciale harkjes te leen en daar gingen we. We harkten en schudden voorzichtig alle olijven uit de bomen en ondertussen probeerden de kinderen ook te helpen door in de boom te klimmen en van daaruit te oogsten. We voelden ons echte professionals toen we het speciale apparaat, dat in een schuur stond gebruikten om alle blaadjes tussen de olijven weg te krijgen. Keihard aan een slinger draaien en met een groot kabaal kwamen de olijven eruit, zo in de grote plastic zakken waar je de olijven in moet aanleveren bij de pers. De kinderen vonden het fantastisch! Wat zou onze eigen olijfolie lekker smaken.

Na een paar dagen doorwerken hadden we vier grote zakken vol met olijven en gingen we naar de Lagar (de olijfperserij) om ze te laten persen. Waar wij vonden dat we best veel olijven hadden, viel het in het niet bij wat anderen brachten. Pickups vol met zakken olijven werden binnengebracht. Maar ook onze olijven werden gewoon keurig aangenomen en we mochten de volgende dag de olie komen halen. Dat werd een paar dagen later ivm het weekend en stiekem waren we het alweer vergeten de dag erna, maar de flessen olijfolie stonden al keurig voor ons klaar. Een kleine bijdrage voor het persen en we mochten de flessen meenemen. Bijna 12 liter prachtig heldere, heerlijk smakende olijfolie van ‘de Boer’!  

3 gedachten over “Olijfolie van ‘de Boer’ 

  1. Wat een feestje was dat plukken samen met jullie en de kids. Wat een heerlijke middag hadden we bij jullie op het land tijdens de oogst van een paar olijvenbomen. We hebben er enorm van genoten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *